BAND LOOPT 2 

In Aether 93 bespraken we het boek Band Loopt van de nu 85-jarige studiobaas Ruud van Lieshout. Dat boek (over de klanktechniek, de techniek van het opnemen van platen) was in no time uitverkocht en de verschijning resulteerde in een vloedgolf aan radio- en kranteninterviews. Van Lieshout was meerdere malen op de landelijke en regionale radio en kwam uitgebreid aan het woord bij omroep MAX.  Een tweede druk was noodzakelijk en het leuke is dat onder de (rug)titel Band Loopt 2 het boek met 23 pagina’s werd uitgebreid en dat het aantal foto’s opliep tot 200. Verschillende afbeeldingen in het nieuwe hoofdstuk werden ook groter afgebeeld dan in de voorgaande hoofdstukken. Dat is prettig, want sommige plaatjes bieden above and below the line extra informatie, alhoewel Van Lieshout terecht opmerkt dat de microfoons bij publiciteitsfoto’s meer voor de camera dan voor de registratie zijn opgesteld.

In het extra hoofdstuk gaat Van Lieshout in op technische achtergronden van studiotechniek, terwijl hij tevens enkele microfoontechnieken verklaart. Hier en daar lijdt de aanvulling onder de sporen van haast, maar de meeste van de door mij gesignaleerde fouten zitten op muggenzifterniveau. Wanneer u Deel 1 van het boek al heeft, dan rest u niets anders dan het als verjaardagscadeau aan een ander te geven en om toch zelf maar de keukenla op boekenbonnen na te speuren voor editie 2 van Band Loopt.

Wie googelt op Ruud van Lieshout komt een bijzonder nog informatieve recensie-van-binnenuit tegen van de Veronica producer Harry Knipschild. Zijn observaties bij het fenomeen Phonogram-studio en het era Van Lieshout beschouw ik als zeer gewenst tegengas vanuit de buitenwereld.

Tjakko Fennema – Kwartaalblad Aether